Miesten muotia vuosien varrelta

Miesten muotia , Muoti

Miesten muotia vuosien varrelta

Miesten muoti Suomessa on kulkenut pitkän ja toisinaan kivisen tien 1950-luvun siistiksi leikatusta konservatiivisesta räätälöinnistä 1970-luvun solmuvärjäystyyleihin. Tässä lyhyt katsaus eri vuosikymmenien tyyleihin.

1930-luku

Ikonisinta 1930-luvun pukeutumista olivat liikemiesten kuten Robert Mattsonin suosimat ylenpalttiset kaksiriviset puvuntakit. Näihin yhdistettyinä suorat housut ja toisinaan smokit sekä hännykset muodostivat kolmiosasisen vaatetuksen, joka loi taatun vaikutuksen.

1940-luku

40-luvun sekasorto ja kovat ajat kaikkialla Euroopassa johtivat vaatimattomampaan pukeutumismakuun. Yksiriviset puvuntakit syrjäyttivät kaksiriviset ja vekittömät housut tulivat muotiin.

1950-luku

1950-luku muutti muotimaailmaa. Business look oli edelleen vallalla, mutta muoti alkoi vapautua ja rentoutua. Pillihousut, kapeat solmiot, varsikengät ja farkut ilmestyivät kuvioihin.

1960-luku

Progressiivista rockia soittanut Wigwam-yhtye kuvasti ajan henkeä 70-luvulla. Hippiasusteet, t-paidat ja rennot paidat sekä leveälahkeiset housut ilmestyivät katukuvaan. Miehetkin alkoivat kokeilla värikkäämpiä vaatteita ja mandariinikaulukset olivat tyypillisiä tälle vuosikymmenelle.

1970-luku

1970-luvulla liioiteltiin. Korokepohjakengät, omituiset silmälasit, samettipuvut ja alaspäin levenevät lahkeet olivat muodissa Juice Leskisenkin suosimat napittamattomat kaulukset kuuluivat kuvaan.

1980-luku

1980-luvun muotia voisi kuvata sanalla voimapukeutuminen. Vallalla olivat leveäharteinen räätälöinti ja voimakkaasti kuvioidut solmiot. Tämä oli myös hip hop -kulttuurin vuosikymmen ja keskeisiksi muodostuivat muodin asiantuntijat kuten Top Streetwear. Muotilenkkarit, reisitaskuhousut ja löysät farkut olivat tyylille ominaisia. Vaikutuksen tekivät myös metalliyhtyeiden kuten Hanoi Rocksin pukeutuminen spandex-housuineen, otsahuiveineen ja niittikenkineen.

1990-luku

1990-luvulla business-pukeutumiseen alkoi sekoittua rennompaa tyyliä ja työ- ja vapaa-ajan pukeutumisen välinen ero alkoi hämärtyä. Grunge-muoti, Doc Martens, ylisuuret neuleet ja bändipaidat nousivat suosioon.

2000-luku

Yksi viime vuosien suurimpia trendejä on ollut muodikkaiden pukujen paluu, mutta yksilöllisyyttä korostaen. Miehet ottavat kantaa värikkäillä solmioilla sekä sukilla. T-paitoja ja neuleita yhdistetään farkkuihin ja puvun takkeihin, hyvänä esimerkkinä näyttelijä Peter Franzén.

Jaa omia muotikertomuksiasi: hashtag #kadunkuluminentarina.

 

 

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *